Als ondernemer het maximale uit ChatGPT halen met de C.O.S.T.A.R.-methode

author image Bouke Majoor Kennis Strategie

9 min08 mei 2025

C.O.S.T.A.R.-methode voor ondernemers

De sleutel voor het maximale halen uit generatieve AI is het stellen van goede vragen: prompt engineering. Hiervoor circuleren verschillende methoden op het internet. In essentie komen ze op hetzelfde neer. Het zijn allemaal recepten met een aantal ingrediënten om een juiste prompt te formuleren. Bij Strategie.nl maken we gebruik van de C.O.S.T.A.R.-methode. Deze methode heeft een praktische aanpak waarmee je succesvolle marketingprompts maakt. Hoe je met de C.O.S.T.A.R.-methode eenvoudig betere prompts kunt maken lees je in dit blog. Na het lezen weet jij hoe je deze methode kunt inzetten om het maximale uit jouw marketingprompts te halen.

In het kort:

  • Direct toepassen: Ontdek hoe je stap voor stap de C.O.S.T.A.R.-methode gebruikt om generatieve AI slim in te zetten voor jouw marketing.
  • Betere prompts, betere resultaten: Leer hoe je scherpe prompts formuleert die zorgen voor gerichtere en waardevolle AI-output.
  • Concurrentievoordeel: Werk efficiënter, bespaar kosten en blijf je concurrenten een stap voor.

Je eerste vraag aan ChatGPT

Weet je nog de eerste keer dat je ChatGPT een vraag stelde? Met de werking van Google in ons achterhoofd vroegen (de meeste van ons) iets als “Hé ChatGPT, maak een marketingplan.” Mijn teleurstelling was groot toen ChatGPT niet het marketingplan produceerde dat ik voor ogen had: ingevuld, gedetailleerd en met inzichten die ik nog niet had. In plaats daarvan kreeg ik een opsomming van de onderdelen van een marketingplan. Een steile leercurve later weten jij en ik wel beter: ChatGPT is geen zoekmachine. (Perplexity overigens wel.) En stel je matige vragen, dan krijg je matige antwoorden.

Wat maakt een goede marketingprompt?

Een goede marketingprompt is specifiek en bevat relevante informatie die ChatGPT kan gebruiken om een antwoord te geven. Het is belangrijk om voldoende informatie te geven, maar een veelgemaakte fout is dat men té veel input geeft. Hierdoor kan ChatGPT niet de juiste nadruk kan leggen op belangrijke punten. Wanneer je gebruik maakt van het C.O.S.T.A.R. framework voorkom je dit. Door de onderdelen in het framework te beschrijven geef je ChatGPT alle relevante informatie die het nodig heeft om je vraag goed te beantwoorden en laat je randzaken achterwege.

Oorsprong C.O.S.T.A.R.

Wanneer je Perplexity vraagt naar de oorsprong van het C.O.S.T.A.R. framework, dan wordt verteld dat het ontworpen is door GovTech Singapore's Data Science and Artificial Intelligence Division. Dit is een overheidsorganisatie in Singapore. Maar een duidelijke bron kan Perplexity niet vinden. Na even doorvragen vertelt Perplexity het volgende:

Hoe werkt het C.O.S.T.A.R. framework

Het C.O.S.T.A.R. framework helpt je prompts formuleren waarmee je het maximale uit ChatGPT haalt. C.O.S.T.A.R. staat voor Context, Objective (doel), Stijl, Toon, Audience (doelgroep) en Response format. Wij passen deze methode vooral toe voor marketingprompts, maar de methode kun je op alle generatieve AI vragen toepassen.  

Context

In een gesprek tussen mensen weten we al heel veel zonder dat we hebben gesproken. Jij weet dat ik marketeer ben en ik weet dat jij een ondernemer bent die meer wil leren over marketing en AI. ChatGPT mist deze context waardoor het je vraag niet goed kan interpreteren. Voorzie ChatGPT daarom van relevante context zodat het je vragen goed kan beantwoorden.

Doel (objective)

Beschrijf je doel zo specifiek mogelijk. Bijvoorbeeld: in plaats van 'Geef me marketingtips' kun je zeggen: 'Geef me marketingtips voor het werven van klanten via LinkedIn' Hoe duidelijker je beschrijft wat je doel is, hoe beter het antwoord van ChatGPT zal zijn. Laat randzaken achterwege. Deze zorgen voor ruis.

Stijl

De stijl bepaalt hoe ChatGPT de opdracht uitvoert. Wanneer je een marketingprompt schrijft, wil je dat de output in de stijl van een marketeer is. Wees ook hier specifiek: marketeers zijn er in vele vormen. 

Toon

De toon van de tekst bepaalt hoe de tekst overkomt. Als je content maakt die bedoeld is voor klanten of zakenrelaties dan is dit onderdeel van de prompt zeer relevant. Je wilt hen aanspreken op een manier die past bij jou en de doelgroep. Zorg ervoor dat je ChatGPT informatie geeft om het sentiment op een juiste manier over te brengen.

Doelgroep (Audience)

Als je zelf content maakt dan houdt je rekening met je ontvanger van de content. Je wilt dat ChatGPT dat ook doet. Beschrijf daarom de doelgroep en geef alle relevante informatie die je hebt. Denk hierbij aan inzichten uit eerdere marketingcampagnes.

Antwoord format (Response format)

Hoe wil je het antwoord ontvangen? Soms weet je al hoe je een tekst wilt structureren. Bijvoorbeeld: starten met een samenvatting, inleiding, doel etc.. De output sluit beter aan bij jouw wensen als je ChatGPT deze informatie geeft. Als je het antwoord in de vorm van een afbeelding, opsomming, tabel of een programmeertaal wilt, dan is dit de plek om dat te benoemen.

Voorbeeld prompt

Om het framework goed uit te kunnen leggen, passen we het toe op een vraag die wij hebben: “Hoe gebruik ik AI voor een LinkedIn campagne?” Uitgaande van de theorie zien de stappen er als volgt uit:

Context:  Je bent online marketeer en LinkedIn Ads-expert. Je maakt een LinkedIn-campagne voor een start-up die ondernemers en marketeers helpt AI toe te passen in marketing. De campagne promoot een blog over het gebruik van generatieve AI in marketing.

Doel: Beschrijf hoe generatieve AI gebruikt kan worden om een LinkedIn-campagnestrategie te ontwikkelen die de blog promoot. Geef tips over het gebruik van LinkedIn Ads-functies en hoe advertenties ingericht moeten worden. Beschrijf tools die hierbij gebruikt kunnen worden. Het doel van de campagne is om zo veel mogelijk ondernemers de blog te laten lezen.

Stijl: Je schrijft in de stijl van een ervaren online marketeer. Geef tips die aansluiten bij het kennisniveau van een ervaren online marketeer.

Toon: Gebruik een professionele en efficiënte toon. Wees to-the-point.

Doelgroep: De output van deze prompt is bedoeld voor een ervaren online marketeer. De doelgroep van de campagne bestaat uit ondernemers in Noord-Nederland. Zij kennen de basisbeginselen van marketing en zijn geïnteresseerd in generatieve AI. Deze mensen kunnen zich in zowel het B2B als het B2C domein begeven. 

Antwoord format: Genereer een lijst met tips voor alle LinkedIn Ads features, passend bij de strategie. Geef in bulletpoints weer hoe de advertenties ingericht moeten worden. Schrijf 3 advertentieteksten. Geef 5 tips voor relevante tools en rangschik deze op relevantie.

Je zult zien dat het antwoord van ChatGPT beter aansluit bij jouw verwachtingen dan wanneer je alleen “Hoe gebruik ik AI voor een LinkedIn campagne?” zou invoeren. Maar verwacht niet hét perfecte antwoord. Het werken met generatieve AI én met de C.O.S.T.A.R.-methode vraagt om oefening.

Voor ons is de output van ChatGPT nooit het eindproduct. We doen nog een edit ronde om fouten (hallucinaties) eruit te halen, de toon te finetunen en om de tekst menselijker te maken. De complete marketing uitbesteden aan ChatGPT zit er dus (nog) niet in. Maar door veel te oefenen met prompts kun je efficiënter en slimmer werken, zodat de kwaliteit van je marketing verbetert. 

Pro tips voor prompt engineering

95% betrouwbaar antwoord

Door de zin “Stel vragen totdat je 95% zeker bent dat je mijn vraag goed kunt beantwoorden” aan je prompt toe te voegen daag je ChatGPT uit om vragen aan jou te stellen. Je zorgt dat ChatGPT gaat checken of je voldoende informatie hebt gegeven, doordat het je vragen gaat stellen. Pas als je die hebt beantwoord komt ChatGPT met het antwoord op je initiële vraag.

Prompt Perfect

De tool Prompt Perfect helpt je om je prompts te optimaliseren. Wanneer je de C.O.S.T.A.R.-methode gebruikt ben je al een heel eind op weg, maar met Prompt Perfect krijg je nóg beter in de vingers welke informatie je in de prompt moet zetten. Je zult merken dat na verloop van tijd Prompt Perfect minder tips gaat geven en je steeds meer op eigen kracht prompts schrijft. 

Stijl extraheren

Een schrijfstijl beschrijven is best moeilijk. Dit is waarom de Toon en Stijl van de output van ChatGPT vaak niet aansluit bij al bestaande content. Een manier om dit beter bij elkaar aan te laten sluiten is door een bestaande tekst (een blog, informatiepagina, etc.) aan ChatGPT te voeden en te vragen “Beschrijf de toon en stijl van de volgende tekst: [tekst].” Het antwoord kun je gebruiken in je C.O.S.T.A.R. prompt waardoor je nieuwe teksten meer ‘van jou’ klinken. 

Wat betekent dit voor marketeers en ondernemers?

Voor ondernemers betekent de opkomst van generatieve AI een efficiëntere en toegankelijkere manier om marketing in te zetten. Waar je voorheen afhankelijk was van marketeers of bureaus, kun je nu zelf content en strategische marketingplannen maken. Door slimme prompts te schrijven met de C.O.S.T.A.R.-methode, krijg je marketingideeën en producten die direct toepasbaar zijn in je bedrijf.

Dit betekent niet dat menselijke expertise overbodig wordt. De rol van de marketeer verschuift naar die van prompt engineer, strateeg en redacteur. De marketeer beoordeelt AI-resultaten, stuurt bij en vult aan vanuit professionele kennis en ervaringen. Én voegt het menselijke toe aan de marketing waar ChatGPT een voorzet voor doet.

Met generatieve AI maak je meer impact, maar het vraagt tegelijkertijd dat je kritisch denkt en een goed begrip van je doelgroep en doelstellingen hebt. Wanneer je dit goed doet, maak je jouw marketing efficiënter, completer en slimmer.

Volg ons:
Wil je weten hoe je meer AI tools inzet om het maximale uit jouw marketing te halen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of volg mij persoonlijk op Linkedin of via Instagram.

Lees ook