Generatieve AI verandert het SEO razendsnel. Waar je vroeger uren besteedde aan zoekwoordenonderzoek en het maken van SEO-teksten, helpt AI je nu om sneller én slimmer te werken. In deze blog laat ik zien hoe je generatieve AI inzet voor SEO: van het vinden van kansen tot het optimaliseren van bestaande content. Ik geef je praktische handvatten waar je als B2B-ondernemer écht iets aan hebt.
In het kort
Jarenlang draaide online zichtbaarheid vooral om goed scoren in zoekmachines zoals Google. En dat is nog steeds belangrijk. Maar het is anno 2025 ook heel belangrijk om zichtbaar te zijn in generatieve AI zoals ChatGPT of Perplexity. De meeste generatieve AI-tools kunnen live zoeken op het internet, waardoor actuele informatie direct beschikbaar is. Zichtbaar zijn in AI wordt daarom - naast SEO - steeds belangrijker. Dit heet GEO: Generative Engine Optimisation. GEO optimalisatie lijkt erg op SEO optimalisatie, maar verschilt op een aantal punten:
Binnen GEO draait het om het complete plaatje van je website: relevante inhoud voor je doelgroep, ondersteund door betrouwbare bronnen. De focus ligt minder op exacte zoekwoorden. Deze trend zagen we al binnen SEO, met de toegenomen focus op E-E-A-T (Expertise, Experience, Authoritativeness, Trustworthiness) en is nóg belangrijker binnen GEO.
Een belangrijk verschil zit in het doel van optimalisatie: SEO richt zich op doorkliks, GEO op het direct beantwoorden van vragen. Hierbij mis je een klik naar de website. Voor nu lijkt GEO vooral relevant in de SEE- en THINK-fase van de klantreis. Ik verwacht dat ontwikkelingen zoals Shopping-functionaliteiten GEO ook relevant zullen maken voor de DO-fase.
Zonder keyword-onderzoek geen goede SEO-strategie. En hoewel ik zoekvolumes nog steeds check in tools zoals SE Ranking, doe ik keyword research tegenwoordig met ChatGPT. Met ChatGPT gaat het een stuk sneller en gestructureerder. Je kunt de behoefte van de doelgroep meegeven, waardoor ChatGPT zelf gerichte suggesties kan geven voor relevante zoekwoorden. Wij maken gebruik van de C.O.S.T.A.R.-methode voor het formuleren van prompts. Een B2B bedrijf dat online marketing trainingen verkoopt zou een prompt voor keyword research als volgt kunnen formuleren:
Context: Jij bent een ervaren SEO-specialist. Je helpt een bedrijf dat online marketingtrainingen verkoopt om relevante zoekwoorden te vinden die inspelen op de informatiebehoefte van potentiële klanten in de B2B-markt.
Objective: Genereer een lijst met long-tail zoekwoorden rondom “online marketingtrainingen”, gericht op B2B ondernemers, zakelijke beslissers en marketeers. Groepeer de zoekwoorden op zoekintentie volgens het SEE-THINK-DO-model (oriëntatie, overweging, actie).
Style: Duidelijk gestructureerd in een tabel, met logische clustering.
Tone: Professioneel, toegankelijk en concreet. Geen vakjargon.
Audience: B2B-marketeers en ondernemers of HR-managers die op zoek zijn naar professionele marketingtrainingen voor zichzelf of hun team.
Response: Geef per fase (SEE, THINK, DO) 5 relevante long-tail zoekwoorden en een korte toelichting waarom deze termen relevant zijn voor die fase. Geef ook suggesties voor mogelijke content formats die bij elk zoekwoord passen.
ChatGPT doet wat je ‘m vraagt. In B2B-marketing liggen zoekvolumes vaak lager dan in B2C. Dan is het prettig als je niet lang hoeft te zoeken, maar een gerichte lijst krijgt aangereikt, waarin al rekening is gehouden met de zoekintentie van de gebruiker.
De zoekwoorden toets ik in mijn SEO tool om zoekvolumes te bepalen en daarna een definitieve keuze te maken in keywords.
Concurrentieanalyse is een onderschat onderdeel van goede SEO. Dit wordt vaak overgeslagen omdat het veel tijd kost en niet concrete input oplevert. Want na de analyse weet je wat de concurrentie doet, maar nog niet hoe je onderscheidend kunt zijn. ChatGPT biedt uitkomst: de concurrentieanalyse gaat namelijk sneller én je kunt analyseren waar nog kansen liggen.
Ik gebruik ChatGPT bijvoorbeeld om titels, meta descriptions, paginastructuur en zoekwoorden van concurrenten te analyseren. Ook kun je meerdere URL’s tegelijk laten analyseren en samenvatten. Niet alleen op technische zichtbaarheid, maar ook op bijvoorbeeld positionering, tone of voice of doelgroep intentie. En dat levert snel inzichten op die je kunt gebruiken voor je eigen positionering en content.
Context: Jij bent een SEO-strateeg. Ik wil weten hoe mijn concurrenten zich online positioneren met hun SEO-content.
Objective: Analyseer de SEO-aanpak van de volgende 3 URL’s. Geef een overzicht van: Gebruikte zoekwoorden, titel, meta description, afbeelding alt, structuur en lengte van de content, tone of voice, zoekintentie per pagina, mogelijke gemiste contentkansen.
Style: Overzichtelijk, puntsgewijs samengevat.
Tone: Professioneel, beknopt en gericht op strategische inzichten.
Audience: B2B-marketeer of ondernemer die inzicht wil in concurrentiepositie.
Response: Geef per URL een korte samenvatting van bovengenoemde punten.
Met deze aanpak bespaar je een aantal uren op concurrentieonderzoek én ChatGPT helpt je met het identificeren waar jij onderscheidend kan zijn.
Maar let op: door zelf de websites van je concurrenten te bekijken, ontwikkel je gevoel voor hun stijl en strategie. Dat inzicht helpt niet alleen online, maar ook in klantgesprekken of pitches. AI kan ondersteunen, maar echt onderscheidend vermogen blijft mensenwerk.
SEO-content creëren kost tijd, zeker als je het écht goed wilt doen. Met AI genereer je razendsnel outlines, koppen, introducties of zelfs volledige teksten die voldoen aan SEO-eisen. Toch is AI is geen vervanging voor een goede copywriter of SEO-specialist. Zie het als een slimme assistent die helpt met een eerste opzet, structuur aan brengen en inspiratie biedt.
Context: Je schrijft voor een bedrijf dat online marketing trainingen geeft aan B2B ondernemers. Deze ondernemers willen beter scoren in (AI) zoekmachines. Niet alleen om beter zichtbaar te worden, maar ook om daadwerkelijk te converteren. Het focuskeyword is ‘online marketingtraining’. Long-tail keywords zijn ‘online marketing cursus’, ‘online marketing workshop’. Zorg dat de tekst onderscheidend is door de persoonlijke benadering en mogelijkheid tot coaching na de training te benadrukken.
Objective: Schrijf een SEO-geoptimaliseerde landingspagina over “online marketingtraining voor bedrijven”. De tekst moet gericht zijn op ondernemers en marketeers in het MKB die overwegen een training aan te schaffen.
Style: Schrijf in de stijl van een B2B-copywriter en SEO-specialist met 10 jaar ervaring. Je hebt ook kennis van online marketing trainingen.
Tone: Professioneel, overtuigend en informatief. Geen overdreven verkooppraat, wel helder en doelgericht.
Audience: B2B-doelgroep, waarbij de eigenaar van het bedrijf of een startende marketeer de focus zijn.
Response: Lever een complete SEO-tekst van ±600 woorden aan, inclusief: Introductie, uitleg van het aanbod, Voordelen van de training, doelgroep, praktische details (duur, vorm, kosten), Call-to-action, structuur met koppen (H2 en H3), eventueel bullets en lijstjes.
Met deze prompt kun je een complete SEO-tekst genereren die als basis dient voor jouw landingspagina. Let wel: als jij snel nieuwe SEO-teksten kunt maken, kan je concurrent dat ook. Het is écht belangrijk dat je je eigen stijl toevoegt aan deze teksten. AI-gegenereerde teksten zijn herkenbaar door algoritmen én mensen. Als je AI teksten klakkeloos overneemt, zul je waarschijnlijk niet het resultaat behalen dat je voor ogen hebt. Je kunt een eigen GPT bouwen die jouw toon en stijl leert, maar ook dan blijft het belangrijk om teksten te redigeren. Zo blijft je website écht van jou.
SEO-kansen liggen niet alleen in nieuwe content. Ook bestaande artikelen kun je optimaliseren met AI. Je kunt het ChatGPT bijvoorbeeld:
In plaats van handmatig elk artikel te doorlopen, kun je AI inzetten als een snelle redacteur die SEO kansen analyseert:
Context: Ik deel zo een bestaande blog die ik wil optimaliseren voor betere vindbaarheid en relevantie voor de doelgroep.
Objective: Analyseer de onderstaande blog en geef 10 concrete verbeterpunten op het gebied van SEO. Denk aan zoekwoorden, structuur, inhoudelijke volledigheid en meta-elementen, maar beperk je niet alleen tot deze elementen.
Style: Schrijf in de stijl van een SEO-expert en redacteur. Wees gestructureerd en to-the-point.
Tone: Deskundig maar toegankelijk, alsof je een collega marketeer advies geeft.
Audience: De doelgroep van de tekst die je gaat verbeteren zijn B2B-ondernemers of marketeers. Zorg dat de content is aangepast op hun kennis, stijl en behoefte.
Response: Geef een korte analyse, gevolgd door een lijst met verbeterpunten. Benoem per punt eerst waarom het niet goed is en geef een verbetersuggestie.
Door ChatGPT in te zetten als jouw SEO-assistent, haal je meer uit je bestaande content. Kortom: slimmer werken, niet harder.
ChatGPT is een krachtige tool, maar geen vervanging van echte SEO-expertise. AI maakt fouten (hallucinaties) en mist onderscheidend vermogen. De concurrent kan namelijk soortgelijke teksten met ChatGPT produceren.
Wanneer je alleen AI gebruikt voor je SEO-teksten loop je het risico middelmatige content te maken: content die er op het eerste gezicht goed uitziet, maar niet onderscheidend of diepgaand. Google hecht steeds meer waarde aan ervaring, expertise, autoriteit en betrouwbaarheid (E-E-A-T). AI-content is gebaseerd op bestaande teksten en scoort daardoor vaak slecht op E-E-A-T-criteria.
De kracht zit niet in het gebruik van AI op zich, maar in hoe je het inzet: strategisch, kritisch en altijd geredigeerd met jouw eigen toon en stijl.
Met AI kun je sneller, meer en betere SEO-teksten produceren voor je website. Analyseren gaat makkelijker met ChatGPT en je kunt feedback krijgen op je bestaande content. Toch is AI geen vervanging van een gedegen strategie. Zelf gebruik ik AI als een assistent: om tijd te besparen, kansen te signaleren en contentcreatie te versnellen.
Wil je aan de slag met SEO en AI of sparren over de toepassing binnen jouw organisatie? Ik denk met je mee!